Välja golvvärme

Golvvärme är ett av de mer populära installationerna hus- och bostadsrättsägare väljer att göra idag. Många gillar det för att det håller golvet varmt och skönt även på vintern, men det kan också hjälpa till att dra ned något på uppvärmningskostnaderna.

Det finns ju ett par olika val när det gäller golvvärme och många börjar med att fundera på vad det är som passar bäst. De tre olika typer av golvvärme man kan köpa idag är:

  • Elektriskt golvvärme
  • Vattenburen golvvärme
  • Luftburen golvvärme

Den elektriska golvvärmen har varit vad många väljer att använda sig av. Mycket av detta beror på att det kräver liten höjdpåbyggnad, men elektriskt golvvärme kan vara ganska dyr i drift och naturligtvis behöver man en elektriker för att göra installationen. Dock så finns det lågvoltsvarianter hemmafixaren faktiskt får lägga själv. Ett problem är också att det inte riktigt finns ett bra system för att styra flera rum, mycket mindre ett helt hus, på en och samma gång utan kommer att innebära styrenheter för varje rum.

Vattenburen golvvärme är ett väldigt bra val för hus som redan använder sig av uppvärmning genom cirkulerande vatten. Det bygger mer höjd än elektriskt golvvärme, men med golvvärme från en leverantör som Flooré räcker det med 13 mm bygghöjd. Vattenburen golvvärme fungerar bra som installationen i existerande hem men kan med fördel även användas vid nybygge.

Luftburen golvvärme är något som normalt sett är reserverat för nybygge då man gjuter in stora rör i betongstommen. Detta system blir allt vanligare vid just nybyggen och är ett bra system mot byggfukt.

Sten och klinkers är båda mycket bra lämpade golvvärme då de leder värmen riktigt effektivt. Somliga menar att man inte ska lägga golvvärme under trägolv, men detta går i regel bra. Läs mer på Golvbranschen för ytterligare information om detta.

När man köper ett golvvärmesystem som man själv kan lägga på plats är det alltid rekommenderat att noga läsa igenom installationsguiden och följa stegen till punkt och pricka. Ingen vill ju lägga allt på plats och ha golvet färdigt innan man märker att det är något problem.