Vad du bör göra och inte i våtrum och kök

Om man bor i hus eller i en bostadsrätt står man som ägare förr eller senare inför en renovering av badrum, tvättstuga eller kök. För dessa utrymmen finns det särskilda regler när det gäller tätskikt i våtrum i samband av sättning av kakel, klinker, plastgolv och plastvägg. Dessa ytor ska alltid vara fackmässigt utförda, om inte för egen del så för att försäkringen ska gälla om man skulle drabbas av en skada.

Elektriker

Att något ska vara fackmässigt utfört innebär inte att man som lekman, det vill säga en amatör, inte får ge sig på att utföra vissa renoveringsarbeten. Vissa saker kan man enkelt klara av medan andra bör lämnas till personer med lång erfarenhet eller professionella. När det kommer till att dra el eller att säkra så att vattnet in och ut fungerar bör detta i de flesta fall lämnas till en fackman. När det handlar om elsäkerhet så vill man inte tumma på säkerheten.

Om det är tal om en fullständig renovering av ett badrum bör man anlita någon som kan garantera att tätskiktet är säkert för att undvika fuktskador. Men om planen är att göra mindre ändringar som att installera en ny toalettstol eller sätta in ett nytt badkar, vilket inte innebär att tätskiktet påverkas, så kan man göra detta själv.

När det kommer till kök finns det mycket mer saker man kan ägna sig åt på egen hand då tätskiktet inte påverkas. Stora delar av köket är inte heller direkt kopplade med vatten utan påminner mer om andra delar av boendet där man har större friheter. Det är exempelvis enkelt att måla eller byta luckor utan gör stora förändringar som ändrar grunden som förhoppningsvis är utförd fackmässigt sedan tidigare. Är man intresserad av exakt vilka krav som ställs kring olika typer av våtrum kan man till exempel läsa stiftelsen GVKs branschregler.