Takbyte innan vintern

shutterstock_320206385 (1)

Säger väderprognosen att du kan vänta dig en regnfri vecka? Ta tillfället i akt och fixa taket innan vintern sätter igång på allvar. Fundera redan nu på hur du ska lägga upp arbetet.

Vilket material ska du välja?

Alla takmaterial har bra levnadslängd, från 30 till 50 år. Det är så klart lättare att lägga samma material som redan ligger där. Men om du vill få ett annat utseende på huset kan du får bra effekt av att byta material. Ett av de populäraste just nu är plåttakt för att det är hållbart och kan läggas i nästan alla husvinklar.

Vad ska du göra själv?

Vilken del av arbetet vill du göra själv? När man börjar med takläggningen måste man inspektera allting noggrant och se till att pappen och läkten undertill är fel. För det mesta byter man alltid pappen när man byter tak, av ren säkerhetsåtgärd. Har du erfarenhet av takläggning sedan tidigare är det ett lätt beslut att göra allting själv. Är det första gången du gör det kommer det att ta längre tid, men det är inte en omöjlighet att göra allt själv.

Vill du hellre att allt blir professionellt och snabbt klart, ska du anlita en hantverkare som gör det. Det kostar mer men du slipper lägga ned din egen tid på projektet.