Rengöra stengolvet

orange-marble-flooring
Stengolv är hållbara och slitstarka, och håller man rent så kommer golvet att hålla sig i gott skick en lång tid framöver men om du upptäcker fläckar så är det viktigt att du tänker dig för innan du försöker ta bort dem.

För det mesta är stengolv ganska enkla att hålla rent eftersom materialet är så pass hårt. Ofta räcker det att sopa, dammsuga eller torka med torr mopp. Vid vanlig städning använder man alltså så lite vatten som möjligt, men om smutsen bundit sig i materialet så behöver man använda såp- eller tvållösning.

Använd inte kemikalier

Användning av rengöringsmedel med kemikalier rekommenderas inte. Stenmaterialen skiljer sig åt och de är olika känsliga, men risken är att sådana rengöringsmedel tätar till porerna i stenen med följd att fuktvandringen stannar av. Då är risken stor att stenytan börjar spricka, framförallt hos kalksten.

Vissa stenarter är väldigt känsliga för syror och salter, som kan ge bestående skador i materialet. Därför är det extra viktigt att undvika att använda sura rengöringsmedel samt att dra in vägsalt på golvet vintertid.

Såpa

Såpa är skonsamt för både kalksten och marmor och då man städar med såpa bildas så kallad kalktvål, som skyddar ytan utan att täppa igen porerna för fortsatt fuktvandring. Det kan vara lämpligt att mätta stenytan med såpa med jämna mellanrum. Man kan då använda vatten för att tvätta bort överflödig såpa. Gör man inte det så kan ytan bli flammig och matt, på grund av övermättning.

Fettfläckar

Sten har en förmåga att suga upp fetter, vilka kan orsaka fläckar som är svåra att åtgärda. Om fläckar har uppstått på ditt golv så bör du kolla upp vad stenen i just ditt golv är känslig mot, då det skiljer sig mellan olika stenarter. I vissa fall kan det gå att använda lösningsmedel, men rådfråga en stenfabrikant först.

Ska man använda lösningsmedel så är det effektivaste att låta det verka tillsammans med en absorberande pasta, till exempel potatismjöl eller krita. Då detta torkat kan det lätt sopas upp innan rengöring med såpa och vatten. Eftersom denna behandling är väldigt lokal så finns risk att den rengjorda ytan att få en annan färg och glans än runtomkring, men det kan man enkelt åtgärda genom att åter mätta ytan med såpa. Ifall finheten på ytan förändrats så kan man slipa försiktigt med stålull alternativt våtslitpapper.