Nya vitvaror

Alla inredning är inte lika rolig. Vitvaror är en sådan del. Det är en underlättande del av vardagen som man inte vill vara utan. Och till slut måste man byta ut dem mot nyare versionen. 

Men det är inte bara att gå till en butik och peka på första bästa. Det finns, så klart, ett antal saker som man ska tänka på.

Lyssna inte så mycket på återförsäljarna. Det är deras jobb att sälja så mycket som möjligt men i slutändan måste ju vitvarorna leva upp till din standard och kunna göra det du vill att de ska klara av. Så köp inte en dyrare variant bara för att designen är snyggare och köp inte en billigare variant som saknar en funktion som du gillar. Det är en fin balansgång mellan design och funktion där man måste väga för- och nackdelar mot varandra.

Designen ska matcha ditt hem, annars kommer du aldrig vara nöjd med dem, även hur bra och prisvärda de var. Vill du ha en retromodell som passar ditt retrokök så kanske du får offra en viss funktion. Kom ihåg att titta inuti vitvarorna också så att de passar ditt behov och känns praktiska.

Efter det ska maskinerna helst ha funktionerna som du kräver. Vill du ha en självavfrostande frys så kräv det när du är i butiken och ignorera resten. Sedan finns det extrafunktioner som kan vara kul att ha, som en inbyggd ismaskin, men det är inte nödvändigt. Behoven ska gå först, därefter kan man undersöka om det finns några fler funktioner som man har råd eller vill betala för.

Man behöver inte gå utefter de största märkena. Även om du inte har hört om märket betyder inte det att produkten är sämre. Men det ändå löna sig att läsa på lite om märkena du hittar och är nyfikna på. Se om du hittar några recensioner på nätet och fråga runt i butikerna om de fått många klagomål eller beröm för vissa vitvaror.

Undersök vilka garantier som finns och väg detta med priset och funktionerna som erbjuds. En lång garanti känns tryggt men ibland kan det höja priset för mycket. Se över vad garantierna har för villkor och se till att få så stort skydd som möjligt med ett rimligt pris. Håll koll på vad som alltid ska ingå i en garanti och se till att detta står med.