Lek med färgen

När man ska måla går tankarna gärna till stora tomma väggar som man måste måla flera gånger med en stor roller. Resultatet blir jättesnyggt men det enda som har hänt, egentligen, är att väggen gått från vitt till grönt eller blått till vitt. Det finns roligare saker att göra med färg. 

Maskeringstejpen

Lek med den. Den är inte bara till för att skydda listerna från väggfärgen. Tejpen kan vara en del av designen, fast man låter den inte sitta kvar förstås. Om du har en blank vägg som du vill leka med. Köp in två-tre olika färgburkar. Sätt maskeringstejpen i ett mönster på väggen. Du kanske vill göra väggen långrandig eller högrandig. Varför inte göra lite linjer överallt utan någon som helst planering? Måla i väggen med de olika färgerna och dra sedan bort tejpen. Tada! En helt egen skapelse.

Stora projekt

Har du ett stort målarprojekt i tankarna? Vill du måla om hela huset i en lite mer spännande färg än rött? Eller bara fräscha på färgen? Lämna de större, tråkigare projekten till de professionella så du kan fortsätta göra de roliga målarjobben! Alternativt kan du ta in hjälp för förarbetet och slutföra projektet själv. Det är ju inte så roligt att skrapa bort gammal färg, tvätta fasaden och spackla. Ta in en målerifirma som sköter det. Eller om du vill leja bort allt är många firmor villig att hjälpa när man har egna idéer. Vill du måla eller tapetsera hela huset på ett speciellt sätt eller fräscha upp flygeln i brandgult? En professionell målare tycker nog bara det är roligt att få göra projekt utöver det vanliga och tillsammans kan ni komma överens om ett lämpligt pris.

Våga göra som du vill

Du har en plan men eftersom du bor i en hyresrätt är du lite rädd att utföra den. Lugn! Måla på du. Enligt hyresgästföreningen har du rätt att tapetsera och måla som du vill så  länge det blir fackmannamässigt utfört. Och det betyder inte att en professionell måste komma in och göra det. De menar bara att det ska se snyggt ut och vara gjort på rätt sätt, inga fula kanter och färgsmet och inga dåliga skarvar på tapeterna. Dock så kan hyresvärden ändå bli missnöjd. För att målningen ska få vara kvar ska den vara i ”den normala smaken”, vilket betyder att den ska inte vara för skrikig och så pass personlig att nästa hyresgäst troligtvis inte kommer att gilla den. Du kanske älskar att dina köksväggar är röda men nästa gäst tycker det är alldeles för häftig färg till ett kök. Men det enda du behöver göra då är att måla över det. Visst, det är kanske tre dagars arbeta eftersom man måste måla flera varv men vem bryr sig, det är inte mycket pengar och i gengäld har du fått leva i en lägenhet som kändes sin din helt egna och i din stil! Värt det? Självklart!