Hur man tapetserar

Hur väggarna ser ut i ett hem är något som är väldigt avgörande för hela atmosfären i hemmet. Vad gäller väggar och deras utseende kan man i princip säga att det finns två alternativ, att måla om eller att tapetsera.

Fördelen med att måla är att man kan få det precis så som man önskar. Vill man dock inte leka runt med färg kan man istället välja att tapetsera!

Förarbete vid tapetsering

Precis som vid alla andra arbeten i ett hem är en av de absolut viktigaste delarna när man står i färd med att tapetsera planering och förarbete. Genom ett bra förarbete skapar man bra förutsättningar för ett fint slutresultat.

Tapetsering

Vid själva tapetseringen är det viktigt att inte stressa utan låta arbetet ta den tid det tar. Viktigt när man tapetserar är att använda tillräckligt med lim. För lite lim leder ofta till bubblor och blåsor, något man givetvis vill undvika. Ett bra riktmärke är ungefär 1 liter lim per tapetrulle. Snåla inte!

Ett annat bra tips är att använda färdigblandat tapetlim och inte tapetklister som man blandar själv av pulver eftersom detta lätt klumpar sig, vilket sedan syns på tapeten. I övrigt är det som sagt viktigt att vara noggrann och inte hasta sig igenom arbetet.

Vilka tapeter i vilka rum

Den allra vanligaste typen av tapeter är papperstapeter som finns i en rad olika varianter och utföranden. Papperstapeter passar i de flesta rum, givetvis lite beroende på hur motivet ser ut. Vinyltapeter är mer slitstarka och tåliga och passar utmärkt för till exempel köket eller olika typer av våtutrymmen.

En typ av tapet som blivit allt mer populär på senare tid är så kallade nonwoven-tapeter, även kallade Easy-up eller Sätt-lätt. Dessa tapeter är mycket enkla att sätta upp eftersom limmet appliceras direkt på väggen istället för på tapeten, något som förenklar arbetsprocessen.
arbetsprocessen.