Glöm inte att sota

Det finns få saker som är så mysiga som en eldstad eller braskamin i sitt vardagsrum. Värmen brasan genererar, ljuset som elden ger ifrån sig och knastrandet när grenarna sakta brinner upp.

Sota

En eldstad passar bra i de flesta sammanhang då man vill göra en redan mysig händelse lite mysigare. Till julafton, vid midsommar, efter en skön dag nere vid stranden då man bara vill kura ihop fram brasan, dricka ett glas vin och bara slappna av.

Varje mynt har dock två sidor och det inkluderar din eldstad. För efter varje myskväll står du där dagen efter med dammsugaren i ena handen och skurhinken i den andra. Att rengöra en eldstad eller braskamin är ett svårt, smutsigt och tidskrävande jobb. Olika tjänster finns, bland annat hos Sweep kan man anställa ett proffs som gör det åt dig. Det finns alltid roligare saker man kan göra om dagen.

Det är trots allt väldigt viktigt att du rengör din eldstad och braskamin. Man rengör för att förebygga bränder och för att spara energi. En ren eldstad är en glad eldstad. Man ska sota den plats som inte använd som huvudsaklig värmekälla en gång vart åttonde år.

För visst minns du förra juldagen, då julklapparna var öppnade för länge sen, den sista biten av julskinka uppäten och brasan som brunnit klart för länge sedan. Barnen låg fortfarande och sov men du visste att de snart skulle vakna upp och leka med de presenter du köpt dem – presenter du arbetat hårt för under året för att kunna unna dina barn.  Då vill du inte fortsätta din ledighet kring jul med städning. Du vill inte ta fram dammsugaren eller skurhinken. Du vill hinna slappna av, och du vill hinna ta det lugnt. Vilken tur, för det finns faktiskt alternativ.