Fint i sovrummet

Sovrum

Sovrummet är ett av de rum vi tillbringar mest tid i. I vart fall om vi har en hyfsat normal sömnrytm. Därför är det såklart viktigt att detta rum är skönt och fint att vistas i. Vi kommer här med några fina tips.

Det första du ska göra när du ger ditt sovrum en makeover är att fundera över vad det är för funktioner du vill att rummet ska ha. Sedan kan du i tur och ordning utgå ifrån en rad punkter för att skapa drömrummet.

  • Börja med att utgå från en färg – När du bestämmer stilen du vill ha i rummet så är det lättare att i slutändan få ett enhetligt resultat genom att utgå från en färg eller en möbel.
  • Blanda gammalt och nytt – Genom att blanda gammalt med nytt så kan du få till en skön känsla i hemmet – en egen själ så att säga.
  • Rätt färgskala – Att välja rätt färgskala i rummet, det vill säga en färgskala som går att kombinera med andra färger så kan du i framtiden lätt förnya inredningen i form av andra färger på kuddar, lakan och gardiner exempelvis.
  • Skapa rymd – Är ditt sovrum litet så kan man skapa en känsla av rymd och ljus med hjälp av sätta upp speglar i rummet.
  • Natt och dag – Ett sovrum kan sägas att det har två olika ansikten, ett på dagen och ett på natten. På dagen och kvällen är det fint med ett rum med mjuk belysning som kommer från flera ljuskällor. På nätterna vill många ha det kolsvart för att sova bra. För att uppnå detta så kan man med fördel sätta in persienner vid fönstren. Persienner är fiffiga eftersom de i ena stunden kan mörklägga ett helt rum och i nästa stund vara helt osynliga, och i en tredje stund vara en del av det som skapar känslan i rummet med exempelvis sin färg. Genom att välja en färg och ett material som harmoniserar med inredningen och rummets stil så kan persienner göra stor skillnad på rummets atmosfär.
  • Skapa en känsla – Persienner kan vara en del av att skapa en känsla, en annan kan vara exempelvis att använda dig av mycket textilier. Med hjälp av mycket kuddar, filtar och täcken i säng och eventuell soffa, så kan du skapa en mjuk och mysig känsla.
  • Matta – För att ytterligare skapa denna känsla så kan du ha en stor matta i rummet. Den ska i färg matcha den övriga inredningen. Mattor är även ljuddämpande och motverkar ekon i rummet.