Byta tak

Dags att byta tak? Här kommer lite tips och tankar hur man bäst går tillväga för att på ett effektivt och smidigt sätt fixar detta.

Takbyte?Det första du bör fundera på är vilket typ av tak du ska använda dig av. Har du tegeltak och ska du köra på samma typ av tak som du redan har eller ska du byta till något nytt material som plåttak till exempel. Plåttak är ett tåligt och populärt tak, idag är det inte omöjligt att välja sitt plåttak i olika färger. På företaget Falsat som tillverkar falsad takplåt så finns det dessa färger att välja på: Svart, röd, mörkgrå och Aluzink. Ett plåttak beräknas ha längre livslängd än till exempel tegeltak, 30 år, det som räknas som sämst är papptak som kan i bästa fall hålla 15-20 år och plåttak upp till 40 år.

Det finns idag lite olika typer av material på tak och vilket du väljer kan både påverkas av lutningen på taket, vad du själv tycker är mest estetiskt tilltalande, hur länge du vill att taket ska hålla samt i vilken miljö ert hus står. Vill du lägga takpannor på ert hus krävs det att taket har en lutning på minst 14 grader. Väljer du ett shingel tak kan du ha ett helt plant tak, vilket gör att du inte behöver fundera på lutningen.

Att välja rätt material påverkas av mycket, inte minst vilken ekonomi ni har, därför kommer här en kort guide om de olika taken;

Plåt

Att välja ett plåttak till huset passar perfekt för dig som vill ha ett snyggt tak som är lätt att lägga och som ger ert hus karaktär. Många moderna plåttak finns även att få i tegel imitation vilket gör att du får ett helt annat utseende på taket. Plåttak finns att få i en rad olika utföranden och färger och det är ett mycket hållfast tak som står sig i många år.

Tegel

Tegeltak är ett mycket klassiskt material som är vanligt att använda sig av. Taket släpper igenom fukt vilket gör att de kan släppa ifrån sig fukt som kommit under pannorna. Även här finns det många olika färger att välja bland där det trendigaste nu är glaserade takpannor. Vad som är viktigt att tänka på om man väljer ett tegeltak är att husuets konstruktion klarar vikten, takpannor är relativt tunga.

Shingel

Ett shingeltak är billigt och enkelt att lägga och det krävs ingen taklutning för att lägga dessa tak. Om du har ett annat material innan är det viktigt att tänka på att du behöver bygglov om du ska byta material på taket.

Vad du också bör tänka på är om du ska göra jobbet själv eller anlita hantverkare för jobbet att byta tak. I slutändan så kan det faktiskt vara skönt att få jobbet gjort av professionella takläggare. Dels så går det garanterat mycket fortare och du får bra garantier på utfört arbete. Mer tips om att byta tak kan du läsa hos Villaägarnas Riksförbund som har en riktigt bra artikel i ämnet.

Tänk på att tak och grund är det viktigaste på huset, ett dåligt tak kan förstöra en hel kåk om du får läckage och vattenskador inne i ditt hus. Så vet du att taket börjar vara till åren så bör du fundera på ett takbyte. Tänk också på om du gör jobbet själv att göra det ordentligt så inget händer senare som du får ångra.