Byta kök – tips

Börjar köket kännas gammalt och slitet. Stängs inte köksluckorna ordentligt? Har golvet slitmärken efter stigarna ni går genom köket? Låter som ni borde renovera eller byta ut helt. Väljer ni att ta besluten själva finns det några saker vi kan tipsa om. 

Form

Välj hur köket ska se. Låter kanske självklart men det finns många former på kök. Vill ni ha ett L-kök eller alla apparater utmed en vägg? Har ni stort kan man även göra ett U-kök som går runt tre väggar. Tänk på kökstriangeln: avståndet mellan de vitvaror som ni använder mest ska inte vara för långt. Det ska inte finnas några förhinder mellan kyl, diskho och spis (eller diskmaskin om ni har en sådan). Utgå från triangeln så har ni en bra start på resten av utformningen.

Utseende

Om du inte köper ett allt-i-ett-paket utan vill bestämma köksluckor och bänkytor själv råder vi er att titta i många kataloger och butiker. Se vad som matchar och inte. Se hur specialisterna har utformat sina kök. Fundera ut vilka färger som köket ska gå i. Även om det låter tråkigt rekommenderar vi att skapa ett tidlöst kök. Visst vore det roligt med högblanka, röda köksluckor och en svart bänkskiva av sten, men tänk på hur mycket tid ni faktiskt spenderar där. Ni kommer hinna bli less på färgerna och kitschigheten långt innan ni är redo att renovera igen. Se över elektriciteten så ni vet vilka alternativ ni har angående vitvarors placering och belysning. Om rummet inte är alltför litet borde varje rum ha tre ljuskällor: allmänbelysning såsom en lampa i taket, riktad belysning så du har mer ljus där du arbetar och måste fokusera och stämningsbelysning för att få en lugnare atmosfär som över köksbordet eller i fönstren.

Och glöm inte att ha en detaljerad plan innan ni börjar slå ner väggar! Planen ska innehålla en budget, vad ni behöver och vart ni ska köpa det. Med en bra plan behöver man inte tveka i sina beslut och allting rulla rpå mycket snabbare. Lycka till!