Byt fönster och spara pengar

Många har idag fortfarande gamla tvåglasfönster i sina hus, och detta kan leda till stora värmeförluster och det innebär även förlust av pengar. Har man sådana fönster kan det verkligen vara värt att byta ut dem.

1930145-modern-wall-interior

Värmeförlusten man har kan upp till en tredjedel bero på läckage genom fönstren, och på senare tid har man lyckats göra fönster som är upp till 70% energisnålare än de vanliga, gamla tvåglasfönsterna.

Anledningen till att man kunnat effektivisera detta beror på att man använder nya tekniker. Nästan alla fönstertillverkare erbjuder i dagsläget energieffektiva treglasfönster och energisparglas. Energieffektiva fönster har två eller tre glas som förslutits med antingen luft eller ädelgas mellan rutorna, de som har gas är ännu bättre då gasen i sig leder värme sämre än vad luft gör.

Energisparglas kan spara ytterligare energi då de har en metallbeläggning på ena sidan som reflekterar värme. På grund av detta är det mindre värme som tränger ut genom fönstret. Hur högt värmeutsläpp ett fönster har kallas för dess U-värde, ett lägre U-värde släpper ut mindre värme. Ett gammalt tvåglasfönster har normalt sett ett U-värde på cirka 3.0, ett fönster av energisparglas kan ha ett U-värde på under 1.0. Energisparglas reflekterar även solstrålning och kan därför också hålla nere värmen i huset under sommaren.

Överväger man att sätta in nya fönster är det bra att hitta en firma som erbjuder kostnadsfria hembesök. På detta sätt får man ett expertutlåtande om vilket typ av fönster som passar bäst i sitt hus. Vill man läsa på sig lite om just detta kan man även läsa en artikel som finns på DinByggare.se.

Nya fönster har även andra fördelar, med bättre isolerade fönster får man också en tystare inomhusmiljö, något som kan vara mycket fördelaktigt om man bor nära en större väg.