Bygga ett hemmagym

Man behöver betala 2000 kronor om året för att kunna träna hela kroppen på ett smidigt sätt. Det är väl ändå smidigare om man kan göra allt det här i sitt eget hem.

Dina mål

När du ska bygga ett eget gym i hemmet måste du först veta vilka mål du har med detta bygge. Ska du bara ha lite plats över för att kunna hoppa hopprep och kanske använda en pilatesboll, eller vill du kunna gå igenom hela kroppen både kondition- och styrkemässigt. Ju fler övningar och redskap du vill kunna använda och göra, desto mer plats kommer du att behöva. Se till att dina mål är anpassade till den yta du kan avvara.

Material och placering

Du vill inte ha gymmet på övervåningen i huset. Varje slag och steg kommer att höras ned till nedervåningen om ni inte har specialgolv som är väldigt ljudisolerande. Övervåningar är inte rustade för att klara vikten av stora maskiner samt stora hopp och liknande: i värsta fall kommer golvet att skadas och deformeras. Det finns en anledning till att många gym hamnar i källaren eller ute i en friggebod på gården. Att träna skapar oljud: om du kan träna på marknivå eller på betonggolv så har du de bästa förutsättningarna.

Bra redskap

Om du vill få ut det mesta av din hemmaträning, behöver du bra redskap. Att köpa ett billigt löpband på Rusta kommer inte att göra träningen roligare. Det kanske är kul att spara pengar, men billiga löpband har dåliga motorer och brukar kännas väldigt vingliga att gå på. Vill du ha en slagpåse hängandes så vill du köpa en som kommer att hålla i flera år framöver. När det kommer till vikter kan man köpa lite billigare: här är det mer personliga val som avgör vad du ska köpa. Man kanske söker en viss storlek, att hantlarna ska ha ett visst grepp eller att skivstången ska vara en viss längd.

Atmosfär

Sist men inte minst handlar det om din personliga touch. Det är inge roligt att ha ett gym med basutrustning och inget mer: tomma väggar och tråkiga gardiner gör dig inte sugen på att vara längre i rummet. Se till att få det lite mysigt. Skaffa en spegel så du kan se att du gör övningarna rätt. Lägg ut några mattor för att minska belastningen och ljudisolera lite. Man kan också ha olika doftljus eller sätta in ett högtalarsystem så du slipper lyssna på favoritmusiken med hörlurar. Gör rummet till ditt eget, då kommer det vara mycket roligare att gå och träna.