Bygg en egen hemmabio

Många drömmer om att ha en riktigt häftig hemmabio. Dessvärre är det också många som nöjer sig med lösningar som inte ens kan klassas som halvdana. De köper en 52 tums platt-TV, ställer den i ett vardagsrum som är fullt med fönster, köper ett färdigt ”surround-system” för 1 999 kronor och klämmer dit en soffa. De flesta skulle nog hålla med om att detta tillhandahåller en upplevelse som inte är närheten av en riktig bio.

bioskylt

Rummet

Först och främst så måste man ha ett vettigt rum. Rummet ska vara ett dedikerat biorum och kan vara allt från tio kvadratmeter och uppåt. Vidare så ska det givetvis inte finnas några fönster som släpper in ljus och bländar. Det är även fördelaktigt att klä väggarna med tyg eller något annat ljudabsorberande material så att du slipper eko. Även golvet ska kläs och här är det heltäckningsmatta i den klassiska röda färgen som gäller, som finns på till exempel Mattvaruhuset.

Möbler

Det behövs inte speciellt mycket möbler för en hemmabio utöver sköna fåtöljer eller soffor. Tänk på att välja riktigt komfortabla möbler eftersom mycket tid ska tillbringas i dem. De bör kunna lutas tillbaka något och ska vara lätta att rengöra. Rött är även här den klassiska färgen men svart funkar också. Ta en titt hos Ekornes.

Utrustning

Allt vad TV-apparater heter går helt bort, här är det projektorer som gäller. Satsa på en med minst 1080p i upplösning så att du får bra bildkvalitet. BenQ är ett märke som tillverkar väldigt fina projektorer som inte spräcker plånboken alltför mycket. Du måste även ha en bioduk och här kan Dreamscreen vara ett bra alternativ. Sist kommer ljudsystemet. Ett 5.1-system räcker gott och väl åt de flesta, men ta inte ett för 990:- på Rusta. Ljud är enormt viktigt för upplevelsen och är helt klart värt att lägga några extra tusenlappar på.