Behaglig värme

Något som verkligen sätter pricken över i:et i ett hem är braskaminen. Denna fantastiska inredningsdetalj sprider värme och stämning i hemmet och den lyfter både inredningen och ger också en slant i plånboken. Vid installation av en braskamin kan man spara många slantar på uppvärmningskostnaderna, samtidigt som hemmet blir mycket mer behagligt att vistas i.

braskaminVälja sort

Det första ni måste göra om ni bestämt er för att köpa en braskamin är vilken modell ni vill ha på kaminen. Idag finns det många olika kaminer att välja bland, vissa som är mer estetiskt tilltalande, några som har funktion att ge mer värme och några som har båda fördelarna. Exempel på kaminer som både ger bra värme och som är estetiskt tilltalande ser ni här hos varmahembutikerna.se.  Hos dem finns till och med en kamin med bakugn, vilket gör det lite extra. En sak som bör tänkas på innan ni bestämmer er för er modell är vart i hemmet den ska stå. Väljer ni en tyngre modell är det viktigt att se så att bjälkarna under golvet klarar vikten.

Placering

När ni valt modell är det dags att välja vart i hemmet kaminen ska vara placerad. Har ni en öppen planlösning är det bra att placera kaminen relativit mitt i huset, det ger då en värmespridning till större delen av våningsplanet. Har ni övervåning i ert hem kan det vara fördel att placera kaminen så att värmen kan stiga upp, för att få en bättre värmeförbrukning. Är det av mysfaktor ni valt att köpa en kamin kan det istället vara bra att placera den i den del av huset ni är mest, exempelvis vardagsrummet för att kunna njuta av lågorna. Tänk på att kaminen brukar kräva ett visst säkerhetsavstånd runtom så ni inte väljer en för trång plats.

Skorsten

Det andra ni måste tänka på är skorstenen. Har ni idag en fungerande skorsten i anslutning till den plats ni valt för kaminen kan ni använda er av den. Det som är viktigt då är att kontakta en sotare för att se så dimensionerna på skorstenen funkar till den kamin ni valt. Har ni ingen skorsten idag finns det två olika modeller att välja på; mantelskorsten av lättklinker eller modul-skorsten i rostfritt stål. Vill ni ha ett billigt alternativ så är det den sistnämnda ni ska välja.

Installera

När ni fått hem kaminen och alla tillbehör är det bara installationen kvar. Är ni en hyfsat duktig hemmafixare själv brukar det gå att montera själv. Känner ni er osäker är ett tips att ta in en yrkeskunnig för att göra jobbet. Ni vet då att monteringen blir rätt gjord och att kaminen är säker och trygg att elda i.

Fakta i texten är hämtad från; husohem.se.