Att välja färg

När det är dags att måla om så kan det vara bra att verkligen tänka igenom sitt val av färg för att få ett resultat som man trivs med och som står sig en längre tid. Här kommer några punkter som kan vara till hjälp när det är dags.

 

välja färg

  1. En av de första saker som du ska tänka över är vilken färg som är din favoritfärg. Den känslan den framkallar hos dig och i en kombination med neutrala eller kompletterande nyanser får du en inredning som är rätt för dig.
  2. Om man känner sig osäker är det bra att satsa på klassiska färgscheman. Svart och vitt kan aldrig bli fel.
  3. Kanske har du en favoritmålning och kan utgå efter färgerna som finns i den? Tänk på att använda en ljusare nyans på väggarna så att inte tavlan smälter in och försvinner.
  4. Vilken färg har din matta eller dina gardiner? Om gardinerna eller mattan har färgglada mönster kan du välja färger som harmoniserar ihop. Man kan även lägga till olika texturer i inredningen för att göra färgschemat mer levande.
  5. Titta på kläderna i din garderob! Färgskalan på ditt favoritplagg kan få bli inspirationen till färgsättningen i ditt rum.
  6. En annan källa till inspiration kan kanske vara en möbel eller ett samlarobjekt. Här kan du slå två flugor i en smäll, dels med att välja ett färgschema och dels få nytt liv i dina gamla grejer då de införlivas i den nya designen.
  7. Utgå från en viss stämning. Hela atmosfären i rummet beror på de färger du väljer. om du väljer levande och djärva färger kommer du få ett rum som är fyllt med energi och om du däremot har valt nedtonade och lugna färger så blir stämningen därefter.