Att lägga nytt golv

Wooden floor Golvet är en mycket viktigt del av ett rum, ett dåligt golv kan lätt sänka intrycket från ett annars vackert rum. I den här artikeln tänkte vi dela med oss av ett antal saker man först borde tänka på innan man lägger nytt golv.

Det första man måste tänka på är huruvida man har en betongplatta eller inte. När man lägger ett nytt golv är det viktigt att underlaget är jämt och fint, hittar man ojämnheter i plattan är det rekommenderat att spackla innan man lägger ut fuktskyddsmattan. När mattan är på plats kan man lägga på stegljudsisoleringen, se till att den ligger från kant till kant, detta hjälper både till att reducera ljudet när man går på golvet och ta upp små ojämnheter.

Har man ingen betongplatta finns det ett antal olika möjliga underlag: gips, platsmatta, golvspån eller till och med befintligt trägolv. Oavsett vilken av dessa man har kan man lägga ett nytt golv ovanpå, åtminstone så länge det inte finns några fuktskador. Tänk på hur mycket extra höjd golvet kommer att lägga på, se till att det fortfarande finns utrymmer för dörrar. Plocka även bort alla golvsocklar innan det är dags att lägga på stegljudsisoleringen. Har man ingen betongplatta behövs ingen fuktskyddsmatta.

Det är även en bra idé att tänka på vilket typ av golv man ska lägga och vad hur det kommer att påverka rummet. Stengolv är ett populärt alternativ för hallar, badrum och kök, det fungerar dessutom mycket bra tillsammans med golvvärme. Ett av de mest använda golven idag är nog klickgolv, en stor fördel med det är att man snabbt kan lära sig hur man lägger det själv. För tips om hur man gör detta kan man läsa denna artikel från TV4s program äntligen hemma.

Fördelarna med ett stengolv är att det är mer stryktåligt än ett trägolv, det är i princip outslitbart. Sten nöts ju inte på samma sätt som trä och håller under väldigt lång tid. Det mest vanliga är väl att anlägga klinker eller sten i hallen där det dras in mest grus och sten, gärna med en värmeslinga under som gör att det torkar upp snabbt efter den snö och de slask man drar in under hösten, vintern och våren. Är man den mer modigare personen så kanske ett köksgolv skulle vara snyggt med sten, lätt att hålla rent och hållbart.